Smartlog v3 » Alkoholbehandling » Motivation. Hvordan motiverer du en alkoholiker til alkoholbehandling
Opret egen blog | Næste blog »

Alkoholbehandling

Alkoholbehandling og rådgivning i spørgsmål om misbrug og afhængighed

Motivation. Hvordan motiverer du en alkoholiker til alkoholbehandling

6. Mar 2010 18:46, Lars

Motivation af alkoholikere
En stor frustration hos familier til alkoholikere er, at de oftest finder det umuligt at motivere alkoholikeren til at gøre noget ved sit alkoholmisbrug. Selv om de så tydeligt kan se tydelige symptomer på alkoholisme, er det som de ikke kan overbevise alkoholikeren selv om at han eller hun har et misbrug.

Hvordan motiverer man en alkoholiker til at gøre noget ved sit alkoholproblem?
En alkoholikers motivation er grundlæggende betinget af hvor stor glæden af alkoholen opleves i forhold til de negative konsekvenser af drikkeriet. Det er som en vægt, hvor det kommer an på hvor tunge vægtskålene er i forhold til hinanden.

Negative konsekvenser motiverer alkoholikeren
Groft sagt kan man sige, at når alkoholikeren oplever at de negative konsekvenser af sit alkoholindtag er større end glæden ved at drikke, så er alkoholikeren motiveret for behandling. derfor må man som pårørende ikke dække over alkoholikeren, ikke forsøge at redde alkoholikeren ud af situationer som drikkeriet har medført, men selv lade alkoholikeren tage ansvar for sin opførsel og adfærd.

Når man skal motivere en alkoholiker, bliver man ofte nødt til at sætte hårdt imod hårdt
Ingen alkoholiker vågner op en mandag morgen, pludselig af sig selv motiveret for alkoholbehandling – det er ikke sådan det sker. De fleste familier oplever også, at de ikke kan motivere alkoholikeren til at søge behandling ved at appellere og søge forståelse. Det viser sig, at langt de fleste alkoholikere søger behandling, når familien stiller alkoholikeren valget mellem familien og flasken – altså at alkoholbehandling som en betingelse for fortsat ægteskab, eller når arbejdspladsen stiller valget mellem behandling og opsigelse.

Det er en barsk måde at motivere en alkoholiker på – men man må hele tiden have i baghovedet, at man er i færd med at hjælpe alkoholikeren til at træffe en livsnødvendig beslutning – som han eller hun ikke kan træffe selv.

Hvordan konfronterer man en alkoholiker?
Det er en god ide at være flere om en sådan konfrontation – og det er mere end meget fornuftigt at planlægge konfrontationen med en professionel alkoholrådgiver, så man kan få råd og vejledning til hvordan man konfronterer en alkoholiker, således at man er velforberedt, og har taget højde for de problemer, der eventuelt må opstå i forbindelse med konfrontationen.

Dansk MisbrugsBehandling i Århus og Ålborg har en stor erfaring på området, og du er altid velkommen til at ringe på 70 10 03 03 for råd og vejledning

Relaterede